Zlonamerna programska koda v Sloveniji: znanstvena fantastika ali realnost

V zadnjih letih je zlonamerna programska koda postala zelo razširjena ne samo v svetu, ampak tudi v Sloveniji. To ni nekaj kar se v naši državi ne dogaja, ampak je, hočemo ali nočemo, realnost. Poglejmo si prvo sliko [1], kjer lahko vidimo razširjenost NetTraveler zlonamerne programske kode. Vidimo lahko, da je okuženega večino sveta, med drugim tudi Slovenija.

test1

Če povečamo Evropo, lahko jasno vidimo, da je Slovenija za napadalce zanimiva. Zanimivo je tudi dejstvo, da večje države kot so Francija, Španija in Italija niso bile napadene; sklepamo v skladu z zgornjo sliko.

test2

Bolj smiselno bi bilo napasti večje države od katerih bi imeli napadalci več koristi kot ga imajo z napadom na Slovenijo. Soočiti se moramo z dejstvom, da postajamo vse bolj zanimivi za napadalce zaradi takšnega ali drugačnega razloga. Legenda na sliki nakazuje, da napadalce zanimajo predvsem naše diplomatske ustanove. To je še en dokaz več, da se hekerski napadi dogajajo tudi v naši državi, ter jih ne smemo podcenjevati ali spregledati.

Vir: [1] “Surveillance malware targets 350 high profile victims in 40 countries”, accessible at http://thehackernews.com/2013/06/surveillance-malware-targets-350-high.html.

Objavil Dejan Lukan, dne6.6.2013