Warsitting

Brezžične točke WiFi rastejo kot gobe po dežju. Vsak dan več jih je, večina je zaščitenih z metodami WEP, WPA ali WPA2, nekatere pa so še danes bodisi namerno bodisi nenamerno odprte in tako nudijo dostop komurkoli.

Včasih bi bilo prav zanimivo vedeti, kje točno se določene brezžične točke nahajajo. To lahko načeloma dosežemo s triangulacijo, vendar je postopek razmeroma težko izvedljiv brez posebne opreme. Obstaja pa tudi enostavnejši način: Google Location Services. To storitev pozna razmeroma malo ljudi, čeprav je bila že dolgo nazaj vgrajena tudi v brskalnik Mozilla Firefox. Gre za storitev, ki omogoča, da izbranim spletnim mestom pošljemo našo geografsko lokacijo v obliki koordinat. Našo geografsko lokacijo pa izračuna storitev Google Location Services s pomočjo podatkov o jakostih signalov bližnjih brezžičnih omrežij. To storitev lahko torej uporabimo za določitev naše lokacije, lahko pa jo uporabimo tudi za določitev lokacije brezžičnih točk, pri čemer pač storitvi Google Location Services pošljemo takšen zahtevek, v katerem je jakost signala do izbrane brezžične točke največja možna.

V našem laboratoriju smo izvedli poskus. Z zunanjo anteno smo “polovili” signale “beacon” brezžičnih točk okoli nas. V paketih so med drugim zapisane tudi vrednosti BSSID, ki so v praksi naslovi MAC brezžičnih točk. Pridobili smo torej bazo naslovov MAC vseh brezžičnih točk okoli nas. Nato smo za vsako točko storitvi Google Location Services posredovali zahtevek za izračun geografske lokacije, in odgovore nato sestavili v obliki datoteke KML. Rezultat je zanimiv.Objavil nejc, dne22.4.2011